NORD-ODAL SV

SIST OPPDATERT: 01. 05. 2013 22:39


FORSIDE


SVs HOVEDSIDER

HEDMARK SV

SV-NYHETER

NY TID

BLI MEDLEM!

BESTILL INFORMASJON


NORD-ODAL
KOMMUNE


FRA NETTAVISENE


STYRET I
NORD-ODAL SVSEND E-POST TIL NORD-ODAL SV


SIST OPPDATERT:
01. 05. 2013 22:39

WEBMASTER:
GUNNAR NYGÅRD

Stig Aasheims tale ved
Per Nylands batua

Kamerater, sambygdinger - gratulerer med dagen!
 
Vi står her ved Per Nylands bauta på vakre Trautskogen. Per Nyland var en av dem som sto opp mot okkupasjonsmakta under andre verdenskrig. Vi som bor i det som er et av verdens rikeste land har mye å takke både han og mange andre som kom før oss for.
 
Det er ikke lett for oss som lever i dag å sette oss inn i den desperasjonen og utryggheta de følte den gangen, vi har det jo så godt her.
 
At vi har det godt er ingen selvfølge, og heller ingen tilfeldighet, det er takket være god politisk styring gjennom internasjonale finanskriser de siste åra at vi går i en helt annen retning enn det vi ser i de fleste andre europeiske land.
 
Hvis de blåblå hadde styrt i disse åra er jeg helt sikker på at vi hadde hatt en arbeidsledighet på et helt annet nivå, kanskje vi hadde måtte sende busslaster med ungdommer til andre land for at de skulle finne seg jobb, slik den blå regjeringa i Sverige gjør.
 
Jeg skal ikke snakke så mye mer om dette, jeg antar at andre som skal holde taler for oss seinere i dag vil si mer. Men jeg nevner det fordi det handler om internasjonal solidaritet, vi tar gjerne imot busslaster med svensker, men jeg syns også vi skal være litt mer storsinnede når det gjelder alle andre som kommer, om det er serbere, spanjoler, grekere, litauere eller romfolk.
 
Jeg jobber som mange her vet på Servicetorget i kommunen, jeg ser der en anseelig økning i jobbsøknader fra mange europeiske land, bare den siste uka har det for eksempel kommet mer enn 10 søknader på renholdsjobber fra ett og samme land i Øst-Europa. Dette er folk som til dels er desperate og ikke ser noen annen mulighet enn å dra fra sitt eget hjemland for å finne seg arbeid slik at de kan forsørge seg selv og familien. De er ikke krigsflyktninger, og det står kanskje ikke om livet i ytterste forstand, men det handler om å leve.
 
Vi ser krefter i dagens samfunn som motarbeider alle former for internasjonal solidaritet, hvis vi lar de kreftene få regjeringsmakt blir vi etter min mening et kaldere samfunn, det er ikke den tankegangen de står for de som var med på å bygge opp landet etter krigen. Dugnadsånd, samhold og solidaritet med dem som sliter.
 
Vi står her på selveste 1. mai, om litt over to uker står mange unger klare for å feire grunnlovsdagen, jeg har lyst til å benytte anledningen til å si noen ord i den forbindelse også, ikke om 17. mai som sådan, men om noe som sier litt om hvordan enkelte grupper i samfunnet vårt er villige til å bruke alle midler for å motarbeide samhold i samfunnet.
 
I Ålesund er det ei skole som heter Aspøy skole, de skal i år gå først i 17.maitoget og ville da bruke flagg de selv hadde laget, med farger fra de landa elevene hadde sin opprinnelse i, i tillegg til norske flagg. Dette ble det dessverre og selvsagt bråk av, en kjent rasistblogg kalt fyret.nu skrev en stygg og oppdiktet sak som ble fanget opp av mange og spredd videre i sosiale medier. Skolen fikk sinte e-poster og telefoner, Ålesund kommune måtte  på sin hjemmeside legge ut en presisering av hva dette egentlig handlet om og i riksmedia sto ei illsint dame fra Oslo Frp fram, hun hadde i flere år fått ødelagt sin 17.maifeiring fordi unger viftet med andre flagg enn det norske.
 
Ødelagt altså, intet mindre. Da tenker jeg at det er noen som trenger å stoppe opp og trekke inn litt frisk luft og se seg rundt, litt utenfor sin egen lille boble.
 
Det siste jeg hørte om denne saken var at 17.maikomiteen sa nei, så kom lokalpolitikerne på banen og sa at de ville være meg på å bestemme dette, det handler om hvordan resten av landet ser på Ålesund. Det siste er forsåvidt positivt, men samtidig gjør det meg litt trist at vi i det hele tatt må diskutere noe som burde være selvsagt. En fargeblind verden og en himmel full av stjerner.
 
Det handler jo om historieløshet og uvitenhet om hva det er som feires 17. mai. De samme menneskene har dessverre også ofte litt lite kunnskap om hva det er som markeres 1. mai, de tror det er en dag som har mistet sin funksjon. Det har den virkelig ikke, tvert imot er det minst like viktig å ta vare på den internasjonale solidariteten i dag som før, da det kan virke som om flere hadde nettopp det.
 
Jeg er ydmyk over å få stå her og holde appell foran bautaen til minne om Per Nyland og alle andre som satset livet på å frigjøre landet fra okkupasjon.
 
Vi legger ned en krans og minnes Per Nyland med ett minutts stillhet.